Ompelukaavat ja tarvikkeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Ompelukaavat ja tarvikkeet ompeluun

Henkilökohtainen palvelu ja nopeat toimitukset – PDF-kaavat saat käyttöösi heti

Jujunan blogi - Ohjeita ja vinkkejä ompeluun

UUSIMMAT

KATEGORIAT
ARKISTO

Kaavan muokkaus: Nyörikujan lisääminen kaavaan

 

 

Nirut ja narut, nuo vaatteiden ilmeen luojat ja ihanan lisätwistin tuojat.

 

Olen useammankin vaatteen tehnyt johon lisään nyörikujan sivusaumoihin. Nyörikujalla ja nyöreillä voi pitkästä tehdä pätkää naruja kiristämällä. Sillä saa twistiä vaatteeseen. Toki allekirjoittanut rakastaa kaikenlaisia naruvirityksiä muutenkin.

Nyörikuja voi alkaa lantiolta, kainalosta tai vyötäröltä. Itse tykkään laittaa nyörikujan vähän vyötäröä ylemmäs kohti kainaloa. Oma kokemus kertoo, että helposti varsinkin pitkissä mekoissa, nyörikuja valuu alaspäin kun vaatetta käyttää. Nyörien avulla kun vaatetta lyhentää, väljyyttä tulee pikkasen lisää.

Kuinka se sitten tehdään ja miten se ommellaan. Tässä postauksessa on ohje miten lisäät sen valmiiseen kaavaan ja kuinka saat sen ommeltua.

Kaavan lisäksi tarvitset nyöriä, mieluiten litteää, jotta sen saa ommeltua helposti kiinni. Esim. nämä 8 mm (klik klik) ja 12 mm (klik klik) leveät nyörit on oikein hyviä nyörikujaa varten.

Voit myös tehdä itse nyöriä samasta kankaasta kuin itse vaate leikkaamalla pitkän suikaleen, jonka leveys on 3,5 cm ja pituus tarvitsemasi verran. Leikkuun jälkeen taita kaitale kolminkerroin ja tikkaat joustavalla ompeleella litteäksi koko matkalta.

Nyörin määrän voit laskea seuraavalla laskukaavalla.
(Nyörikujan pituus + sitomisvara) x 2/4.
Esim. nyörikujan pituus on 70 cm, sitomisvara 15 cm = 85 cm.
Jos haluat vain toiselle puolen nyörikujan kerro luku 2.
Jos haluat nyörikujan molemmin puolin kerro luku 4.

Kun kaikki oleellinen ja tarvittava on hankittu, voidaan siirtyä itse asiaan. Tarvitset etu- ja takakappaleen kaavat.

Määrittele itsellesi nyörikujan pituus, eli mistä se alkaa. Nyörikuja loppuu aina helmaan. Piirrä 3 cm pitkä poikkiviiva etukappaleeseen siihen kohtaan sivusaumassa, josta haluat kujan alkavan. Piirrä poikkiviiva samaan kohtaan, mutta takakappaleeseen.

Tämän jälkeen piirrä sivusaumaa muotoileva viiva, joka lähtee poikkiviivasta ja loppuu helmaan. Nyörikujan leveys on 3 cm. Piirrä nyörikuja etu- ja takakappaleisiin. Jos käytät kaavaa jossa on muotoiltu sivusauma, merkitse ensin koko sivusauman 3 cm päähän pieniä merkkejä, jonka jälkeen piirrät yhtenäisen linjan. Ei ole ihan millin päälle onko se just 3 cm tai 3,1 cm.

Nyt on nyörikuja kaavaan piirretty. Jäljennä nyörikujan kaava erilliseksi kappaleeksi. Sitä ei leikata sivusaumasta pois! 

Kaavojen piirron ja leikkauksen jälkeen siirrytään kankaaseen. Leikkaa etu- ja takakappale ihan tavallisina kappaleina. Merkitse kuitenkin hakkimerkillä sivusaumaan nyörikujan alkamiskohta. Jos teet nyörikujan vain toiselle puolelle, leikkaa kankaasta 2 kpl nyörikujia. Jos haluat molemmin puolin, leikkaa silloin 4 kpl. Lisää leikatessa helmaan ja nyörikujan alareunaan käännevara 2 cm.

Sitten ompelun vuoro. Ensin käännetään etu-, taka- ja nyörikuja kappaleiden käännevarat nurjalle puolelle ja tikataan oikealta puolelta kaksoisneulalla, jousto-ompeleella tai peitetikillä.

Kun kaikkien kappaleiden käännevarat on käännetty, neulataan nyörikuja kappaleet sivusaumoihin nurjat puolet vastakkain etu-/takakappaleen kanssa. Tikkaa palaset sisemmästä reunasta kiinni (tsekkaa kuvasta mikä reuna kyseessä). Tikkaus tehdään ihan reunaan, jotta kuja saadaan ”suljettua” ja nyöri mahtuu vielä kulkemaan. Tikkaa kaikki kappaleet samalla tavalla.

Tämän voi tehdä kahdella tapaa, mutta itse koen tämän helpommaksi tavaksi, koska tikkaus aukinaiseen vaatteeseen on helpompaa kuin jo valmiiksi ommeldun vaatteen.

Kun kappaleet on tikattu kiinni, pujota nyöri kujaan eli kappaleiden väliin.Neulaa nyöri ihan kujan sisempään reunaan, jotta sivusaumojen ompelu on helpompaa. Neulaa nyöri kiinni kujan yläreunaan eli mistä kuja alkaa. Tuo nyöri 1 cm kujan yli näkyville ja tikkaa nyöri ja kujan alkamiskohta kiinni.

Nyt meillä on nyörikuja tehtynä, joka sulkeutuu kun sivusaumat ommellaan kiinni. Ompele vaate loppuun.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email
Share on print